Sportmassage

Sportmassage is een massage die stevig en op de spieren gericht is. Met als doel de doorbloeding van de spieren te verbeteren waardoor de afvalstoffen sneller uit het spierweefsel afgevoerd zullen worden. Hierdoor verbetert de conditie en zullen eventuele blessures sneller herstellen.

Er wordt natuurlijk eerst aan sport gedacht, maar dit hoeft niet zo te zijn. Een sportmassage is ook zinvol na andere vormen van lichamelijke inspanning, zeker als deze zwaarder waren dan gebruikelijk. Sportmassage wordt toegepast om:

  • Spieren voor een sportprestatie te activeren, als onderdeel van de warming-up
  • Spanningsverschillen van de huid en ophopingen van afvalstoffen te signaleren en te normaliseren.
  • Overbelasting als gevolg van lichamelijke inspanning terug te dringen, b.v. spierpijn
  • De zenuwen te prikkelen, de bloedsomloop te stimuleren om zo een sneller herstel van het lichaam en een betere lichaamsconditie te bevorderen.

Rug massage
Een goede rug massage, kan zeer ontspannend werken, pijn verminderen en een heerlijke toestand van rust veroorzaken. Af en toe hebben we last van onze rug. We zitten gebogen over een bureau, dragen zware voorwerpen, houden onze schouders te hoog of hebben een verkeerde houding. Dit alles kan leiden tot gespannen, verkrampte spieren. Een massage kan helpen om die spieren te ontspannen en de pijn te verlichten. De voordelen van een goede rugmassage gaan verder dan alleen ontspannen rug spieren. Van af de wervelkolom vertakken zich zenuwen naar alle delen van het lichaam. Massage heeft direct invloed op die zenuwen en kan dus gunstig werken op alle zenuwen (het gehele zenuwstelsel). Je kalmeert de zenuwen met rustige, langzame ritmische bewegingen. Je stimuleert ze juist met snelle krachtige bewegingen. Ik eindig gewoonlijk met kalmerende bewegingen om de ander in geheel ontspannen toestand achter te laten.

Nek en schouders
De nek is vaak gespannen en stijf. Dat is niet verwonderlijk want de nekspieren werken voortdurend om het hoofd, dat tussen de vijf en zweven kilo weegt, te ondersteunen. Veel mensen trekken hun schouders op, waardoor de spieren aan de zijkant van de nek erg gespannen kan worden. Uit ervaring weet ik dat bepaalde beroepen ook nekklachten kunnen veroorzaken, zoals bij kappers of mensen die veel achter de computer werken. Een nekmassage kan wonderen doen !

Beenmassage
Door veel te sporten of veel op je benen staan kun je veel afvalstoffen produceren. Als je te weinig rust neemt of niet aan hersteltraining doet, kun je in de benen gemakkelijk een ophoping van deze afvalstoffen krijgen. Door te masseren kunnen de afvalstoffen in de bloedbaan komen en kan de toevoer van voedingsstoffen weer plaats vinden. Zo kunnen spieren zich weer herstellen en juist functioneren.

Borst en halsmassage
De borstspier heeft de neiging om te verkorten door een slechte houding en het krommen van de schouders. Gevolg hiervan is dat de spieren in de bovenrug onder spanning komen te staan met alle gevolgen van dien. Een massage kan de borstspier optrekken en ontspannen, waardoor pijn in de bovenrug, hals en nek minder kan worden.

De billen
De bilspier is de sterkste spier van je lichaam. Hij kan bv. Het bekken scheef trekken, wat allerlei problemen tot gevolg kan hebben. Een stevige massage kan de spanning (ook in onderrug) wegnemen. Het is een spier die vaak vergeten word, maar o zo belangrijk voor een goede houding.

Voetmassage
Er is maar weinig zo ontspannend als een goede voetmassage. Vermoeide voeten voelen opeens licht en het hele lichaam wordt verfrist. De voet bevat duizenden zenuwuiteinden en door deze te masseren, kun je het hele lichaam stimuleren.